Selecteer een pagina

“I believe I can fly,” de titel van een nummer van R. Kelly. Geloof jij dat je kan vliegen of dat je tot dingen in staat bent? Of twijfel je aan je eigen kunnen?
Geloven in jezelf is heel erg belangrijk om je zelfvertrouwen te vergroten.

In de vorige blog heb ik het gehad dat ik leef met volle teugen.
Ja, inmiddels wel.

In deze blog neem ik je mee in het proces van geloven in jezelf, want als jij niet in jezelf gelooft, dan zal je merken dat anderen je makkelijker onderuit halen.

Ik geloof….
Heb jij weleens nagedacht waar jij echt in gelooft? Is dit in anderen of juist in jezelf? Zelf heb ik lange tijd in anderen geloofd. Het geloof in mijzelf was door het pesten zo goed als verdwenen. Ik had het gevoel dat ik het niet waard was. Waarom zou ik dan in mijzelf geloven en geloven dat ik anderen wat te bieden heb? Ik heb mezelf niet eens wat te bieden. Ik ben het niet waard.

Geloven is een kracht
Geloven in jezelf is een hele grote kracht.
Als jij denkt dat je iets niet kan, krijg je gelijk. Als jij denkt dat je iets wel kunt, heb je de belangrijkste hobbel OP WEG NAAR SUCCES al genomen. (Marian Palsgraaf – Just Be You).

Bij het geloven in jezelf komt ook de Wet van Aantrekking om de hoek kijken. Waar je in gelooft, dat groeit. Geloof je dus dat je iets niet kan, dan gaat het je ook niet lukken. Vertrouw jij erop dat alles goed gaat, dan zal dat ook gebeuren.

Ik geloofde eerst niet dat ik een triatlon kon doen. Ik was als kind een hele stijve hark en heel slecht in hardlopen en fietsen. Uiteindelijk heeft mijn partner mij overgehaald en heb ik in 2009 mijn 1e triatlon gedaan. Wat was ik trots op mezelf dat ik het volbracht had. Niet snel, maar ik had het maar mooi gedaan. Ik heb toen geleerd dat ik mag geloven in mijzelf en dat alles mogelijk is, als je het maar wilt proberen.

Geloof in jezelf gepest als kind

Solo zingen
Ben jij net als ik gek van zingen en ben je er goed in?
Ik kan zelf redelijk goed zingen en heb als kind vele solo’s mogen doen. Destijds werd ik nog niet zo erg gepest en ging het als vanzelf. Ik geloofde in mijzelf.
Nu ik als volwassene wordt gevraagd om solo te zingen, merk ik dat ik soms niet in mijn eigen kunnen geloof en denk dat ik het niet kan.

Gelukkig komt het geloof in mijzelf langzaam terug en kan ik weer gaan stralen.
Ik wil vol zelfvertrouwen voor een groep mensen staan en mijn solo’s ten gehore brengen.

Pasen 2019
In de paastijd zingen wij vaak tijdens de dienst. In 2019 hebben wij de Mattheus Passie gedaan. Ik mocht in eerste instantie de hoge partij zingen in een solo. Ik had er heel hard voor geoefend. Een week voordat we met het andere koor samen gingen oefenen (we deden de Mattheus Passie met het koor VOF de Hof, waar ik zelf bij zit, en met het Projectkoor van de Hofkerk) kreeg ik het bericht dat ik de lagere partij diende te zingen. Dit maakte mij heel erg onzeker. Wat als ik het niet kan? Doordat ik zo negatief aan het denken was, lukte het me bij de repetities ook niet om de solo te zingen.
Tijdens de generale repetitie ging de knop om en had ik het vertrouwen in mezelf teruggevonden.
“IK  kan dit gewoon” heb ik meermaals tegen mezelf gezegd en zo geschiede. De solo ging perfect.

Niet negatief
Vind je het moeilijk om in jezelf te geloven, omdat je als kind is aangeleerd dat het negatief is om in jezelf te geloven, dan hoop ik dat je die mindset kwijt kunt raken.
Het geloven in jezelf is juist iets positiefs. Jij laat zien waar je voor staat en durft zichtbaar te zijn naar anderen. Niet iedereen durft zichtbaar te zijn. Ga je mindset veranderen en kies voor jezelf.

Ook ik heb hulp gehad in het veranderen van mijn mindset.
In dit geval heb ik AFT-sessies gevolgd. Wat AFT is vertel ik in een latere blog.

Verander je mindset gepest als kind

Geloven in jezelf
Iedereen heeft zijn of haar eigen talenten. Twijfel nooit aan je eigen kunnen, maar ga voor wat jij graag wilt. Niets is onmogelijk als jij in jezelf gelooft.

Denk je dat het niet zo is? Ik daag je uit om het te proberen. Laat je niet door anderen uit het veld slaan, maar ga voor je eigen geluk. In het begin voelt het heel erg onwennig, maar hoe meer jij jezelf traint, hoe beter het zal gaan.