Selecteer een pagina

Mijn verhaal doen over mijn pestverleden doe ik in mijn blogs. Een aantal maanden geleden deed zich de mogelijkheid voor om mijn verhaal ook voor de camera te doen.
Ik weet hoe waardevol ik het zelf vind als iemand een bericht plaatst of iemand die gepest is zijn/haar verhaal wil doen. Nu was het mijn beurt om dat te doen.
Het interview, over wat mij is overkomen als kind!

Ik voelde dat ik er klaar voor was
In mijn vorige blog nam ik jullie mee in het feit dat ik veranderd ben. Dat ik veranderd ben is voor mij een feit. Ik laat mijn pestverleden niet langer mijn leven beïnvloeden. Die verandering heeft onder andere plaatsgevonden door het interview wat ik over het pesten heb gegeven in mei 2022 en waarover ik al iets had verteld in min blog “Fijn om mijn hoofd leeg te maken.”

Ik voelde dat ik er klaar voor was om mijn stem te laten gelden en anderen te laten weten wat het pesten met mij heeft gedaan.

Tevens merkte ik hoe waardevol is het als iemand een bericht plaatst of iemand die gepest is zijn/haar verhaal wil doen. Nu was het mijn beurt om dat te doen.

Confrontatie met het verleden
Gedurende het interview zijn we om meerdere plekken geweest. Bij de Wilmersberg in Oldenzaal, waar ik graag wandel, maar ook bij mijn oude basisschool De Marke in Losser. Het gebouw staat er nog, maar doet geen dienst meer als school. Als laatste zijn we naar het oude TAR veld gegaan. Dat is een sportveld wat dichtbij mijn oude basisschool ligt.
Daar is ook veel gebeurd.

Wat deed de documentaire met mij?
Woensdag 1 juni j.l. ontving ik de documentaire die is gemaakt over mijn pestverleden.
Tijdens het bekijken van de documentaire werd ik met de neus op de feiten gedrukt. Er werden namelijk ook scenes nagespeeld. Diverse dingen die op school gebeurd zijn kwamen aan bod. Ik voelde weer hoe ik terug ging naar de tijd dat het mij werd aangedaan.

Ik ging terug in de tijd
Ik kan je vertellen, dat voelde niet fijn. Het liefste wilde ik weg kruipen, toch bleef ik kijken, want ik was benieuwd naar het verhaal dat verder verteld ging worden.

In één van de figuranten herkende ik iemand uit mijn pestverleden en dat was best wel heftig. Ik merkte dat ik er heel erg onrustig door werd en een knoop in mijn maag kreeg. Ook werd ik heel misselijk.
En waarom? Omdat ik in gedachten terug was bij de moeilijke momenten die ik op de basisschool en op het oude TAR veld heb meegemaakt.

Tijdens het interview waren op het oude TAR veld o.a. twee jongens aan het voetballen. Ze spraken ons aan.  “is dit echt gebeurd wat je nu vertelt?” vroegen ze.
Eén van hen vertelde zelf ook gepest te worden. Dat deed mij veel pijn.

s dit echt gebeurd gepest als kind

“Is dit echt gebeurd wat je nu vertelt??”

Wat is KiVa?
Gelukkig word er tegenwoordig meer aandacht besteed aan het pesten op scholen.
Degene die mij interviewde vertelde mij over het KiVa-progamma. Ik had hier nog niet eerder van gehoord.

KiVa is een preventief, school breed programma, gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten op basisscholen. Het programma zet in op positieve groepsvorming, zodat ieder kind met plezier naar school gaat.

Ik heb met verbazing geluisterd naar wat er over het programma verteld werd. Dit zou mij als kind geholpen hebben, dat weet ik heel zeker.

In de documentaire werd ook iemand van een school geïnterviewd waar gebruik gemaakt wordt van het KiVa-programma. Ik kreeg er kippenvel van.

Wat heeft de documentaire nog meer met mij gedaan?
Nadat de documentaire was afgelopen voelde ik me trots. Ik heb dit toch maar mooi geflikt. De documentaire is aan een kleine groep mensen vertoond. Ik heb zelf de hele versie en een versie die ik met jullie kan delen. Dat heb ik in een eerdere blog al gedaan, maar ik zal de link hieronder nogmaals plaatsen.

Ik werd gepest omdat ik heel serieus was en niet van een geintje hield en ja.. ook omdat ik een stijve hark was, Wat hadden ze dan aan mij met gym, niks….
En ja, ik stond iedereen alleen maar in de weg met mijn geklungel. Dan word je ook als laatste gekozen met gym, want eigenlijk wilde niemand mij in het team hebben. Ook al deed ik nog zo mijn best, het was nooit goed genoeg.

Mijn tips aan jou
Ben jij gepest en wil je je verhaal kwijt, doe dit! Het is zo belangrijk om er met een ander over te praten. Je hoeft er niet alleen mee te blijven zitten.
Ik heb er als kind te lang alleen mee rond gelopen en dat heeft mij gemaakt topt wie ik ben.

Ik ben nu eindelijk zover dat ik vol zelfvertrouwen JA zeg tegen mezelf en dat ik mijn pestverleden niet langer mijn leven laat bepalen.
Ik doe nu wat ik leuk vind en waar ik blij van word!
En blij word ik van schrijven en zingen!

Onthoud één ding. Je bent niet alleen! Samen staan we sterk!!

Samen staan we sterk gepest als kind

(met dank aan Dianne Schottert van di_signs_ voor de mooie afbeelding)