Selecteer een pagina

Een vraag die veel kinderen die in groep 8 zitten bezighoudt: “Word ik op het voortgezet onderwijs ook gepest?”
Ik heb daar zelf ook aan gedacht toen mijn basisschool tijd ten einde was.

Zomervakantie!! Rust na de roerige periode op de basisschool. De kinderen uit groep 8 slaan hun vleugels uit en gaan naar het voortgezet onderwijs. Een nieuwe periode in hun leven breekt aan. Een nieuw begin voor iedereen, ook voor de kinderen die gepest zijn of twijfel je daaraan?!

Op de bovenstaande foto zie je mij als 8 jarig meisje. Ik werd toen o.a. gepest omdat ik als enige een broek aan had tijdens mijn 1e Heilige Communie. Tja, een jurk of een rokje stond me niet.
“Hopelijk word ik op het voortgezet onderwijs  niet gepest om mijn kleding.”

Voortgezet onderwijs gepest als kind

De nieuwe klas
Voor de zomervakantie is er een kennismaking met de nieuwe klas geweest. Iedereen weet nu bij wie hij/zij in de klas komt. Is je kind blij met de klas of laat hij/zij zich er niet over uit.
Als je kind gepest is op de basisschool is het belangrijk om hier achter te komen.
Het kan niet zo zijn dat je kind bang is om eerlijk te zijn over het feit dat de pestkoppen van de basisschool weer bij ze in de klas komt.

Ik wist als kind wel bij wie ik in de klas kwam, maar durfde niet tegen mijn ouders te zeggen dat ik er niet blij mee was. Ik hoor het mijn moeder nog zeggen: “Je hebt medeleerlingen van De Marke (mijn oude basisschool) in je klas, wat leuk.” Nou nee, maar dat zei ik liever niet.

Een nieuwe klas is spannend en je weet nooit of het klikt, maar waarom zou je de pestkoppen en zondebokken (degene die gepest is) weer bij elkaar in een klas zetten?

De mentor en vertrouwenspersoon
Op het voortgezet onderwijs heeft elke klas een eigen mentor. Weet je als ouder wie de mentor is? Ik zou het wel graag willen weten voordat de school begint.
Als er dan problemen zijn, weet je bij wie je terecht kan.

Wat als je kind in deze zomervakantie naar je toekomt en zegt: “Ik zie er tegenop om naar school te gaan?” Wellicht dat er dan nog iets mogelijk is en kun je al voordat de school begint een gesprek met de mentor aangaan. Wie niet waagt , wie niet wint.

Ook is het handig om na te gaan of er een vertrouwenspersoon op school is. Iemand die blanco overal instaat, maar die je kind met raad en daad kan bijstaan en niet onbelangrijk, Waarbij je kind zich veilig voelt.

Je veilig voelen gepest als kind

Bij ons op school waren er twee leerlingbegeleiders. Ze gaven (toevallig) allebei creatieve vakken. Ik ben blij dat ik naast mijn mentoren altijd ene goed contact heb gehad met de leerlingbegeleider. Je staat er niet alleen voor. Samen sta je sterk.

Sta in je kracht
Twijfel als ouder niet om hulp te zoeken. Niets is zo erg dan een huilend kind thuis dat door het pesten niet meer naar school toe durft. Probeer er samen uit te komen en zorg ervoor dat je kind in zijn of haar kracht kan staan. Het is soms moeilijk als je voor je gevoel anders bent dan de rest en je niet geaccepteerd wordt zoals je bent, maar geaccepteerd worden zoals je bent betekent veel, jezelf accepteren zoals je bent betekent alles.

Als ouder zijnde is het heel erg moeilijk als je kind gepest wordt.
Ik kan je als kind dat gepest is één goede raad geven: “Ga met je kind in gesprek en kijk samen wat het beste is. Samen sta je sterk!”

Geaccepteerd worden zoals je bent geepst als kind